Van het aardgas af

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Zeker voor bestaande woningen is dat een flinke uitdaging.

 

Waarom moeten we stoppen met aardgas?

Dat heeft meerdere redenen.

  • Gas is een fossiele brandstof. Het raakt een keer op.
  • Uit onderzoek blijkt dat energie van duurzame energiebronnen op de lange termijn goedkoper is dan energie van fossiele energiebronnen als olie en gas.
  • Bij het opwekken van gas komt veel CO2 vrij. Dat is slecht voor het milieu.

Waarvoor en hoeveel gas gebruiken we?

Ongeveer 95% van de huizen in Nederland is aangesloten op het gasnet. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1500 m3 gas per jaar. Daarvan gaat ongeveer 75% op aan het verwarmen van de woning. De rest gebruik je om te douchen of warm water te pakken (20%) en te koken (5%). Het meeste gas – zo’n 80% van je jaarverbruik – gebruik je in de wintermaanden. In totaal verstoken alle huishoudens in Nederland samen zo’n 10,5 miljard kuub per jaar.

 

Gas gewoon vervangen door stroom?

Gasloos koken is inderdaad mogelijk. Je kunt je gasfornuis vrij simpel vervangen voor een inductiekookplaat of een elektrische kookplaat. Voor het verwarmen van je huis wordt het lastiger om gas één op één door stroom te vervangen. Een m3 gas staat namelijk gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. Bij verwarming met stroom stijgt het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden naar zo’n 7000 kWh. Dan zijn circa 28 zonnepanelen op nodig om dat op te wekken.

 

Wat zijn de alternatieven?

  • Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater onder je woning. De pomp werkt op stroom en is zo groot als een flinke koelkast. Je hebt vloerverwarming of speciale radiatoren nodig om je huis te verwarmen. En je huis moet goed geïsoleerd zijn.
  • Een hybride elektrische warmtepomp is een kleinere variant van de gewone warmtepomp. Wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt dat je een flink deel van je warmte haalt uit de lucht, bodem of grondwater. De rest komt van de cv-ketel, die zou kunnen draaien op groen gas. Ook hier geldt: je huis moet goed geïsoleerd zijn.
  • Een pelletkachel, biomassaketel of open haard: elke avond fikkie stoken. Dat is in theorie ook een oplossing om van het gas af te komen. Maar er kleven flink wat nadelen aan deze optie. Zo zorgt stoken voor veel fijnstof. Als we dit allemaal gaan doen, is dat niet zo goed voor onze gezondheid.
  • Aansluiting op een warmtenet: in een deel van de fabrieken en bedrijven in Nederland komt restwarmte vrij bij productieprocessen. Die warmte zou gebruikt kunnen worden om huizen te verwarmen. Dat kan door een warmtenet aan te leggen in wijken naast zulke fabrieken. Een andere bron zou geothermie kunnen zijn. Warmte die diep uit de aarde wordt gehaald. Voor zo’n warmtenet kun je niet alleen kiezen. Daar gaat de gemeente over.

 

Op weg naar gasloos wonen of gas minderen

Vóór je begint, altijd uitzoeken of er subsidies zijn om gasloos te wonen of je gasverbruik te minderen. Dan ontdek je op tijd aan welke voorwaarden moet worden voldaan om die subsidie ook te krijgen.