Gasloos? Dit zijn je opties om van het gas af te komen


In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Zeker voor bestaande woningen is dat een flinke uitdaging. Wat zijn je opties als je nu al gasloos wilt wonen? 

Gasloos: waarom moeten we eigenlijk stoppen met aardgas?

Dat heeft meerdere redenen:

  • Wij van Opgewekt Heeze Leende denken dat het financieel aantrekkelijk moet zijn of worden gemaakt om van het gas af te gaan (De maandelijkse lasten mogen volgens ons niet stijgen). 
  • Gas een fossiele brandstof. Het raakt een keer op.
  • De aardbevingen in Groningen, waardoor de gaskraan sneller dan verwacht dicht moet. Natuurlijk zouden we als alternatief meer gas kunnen importeren uit bijvoorbeeld Rusland, maar daar wil de overheid liever niet afhankelijk van zijn.
  • Uit onderzoek blijkt dat energie van duurzame energiebronnen op de lange termijn goedkoper is dan energie van fossiele energiebronnen
  • Bij het opwekken van gas komt veel CO2 vrij. Dat is slecht voor het milieu.

Hoeveel gas gebruiken we nu en waarvoor precies?

Ongeveer 95% van de huizen in Nederland is aangesloten op het gasnet. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1500 m3 gas per jaar. Daarvan gaat ongeveer 75% op aan het verwarmen van de woning. De rest gebruik je om te douchen of warm water te pakken (20%) en te koken (5%). Het meeste gas – zo’n 80% van je jaarverbruik – gaat op in de wintermaanden. In totaal verstoken alle huishoudens in Nederland samen zo’n 10,5 miljard kuub per jaar.

Kunnen we gas niet gewoon vervangen voor stroom?

Gasloos koken is inderdaad mogelijk. Je kunt je gasfornuis vrij simpel vervangen voor een inductiekookplaat of een elektrische kookplaat. Voor het verwarmen van je huis wordt het lastiger om gas één op één door stroom te vervangen. Een m3 gas staat namelijk gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. Als we met stroom zouden willen verwarmen, stijgt het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden naar zo’n 7000 kWh per jaar. Voor jouw beeld: je hebt circa 28 zonnepanelen op je dak nodig om dat op te wekken.

Ok, wat zijn dan de alternatieven voor gas in huis?

Een volledig elektrische warmtepomp: die haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater onder je woning. De pomp werkt op stroom en is zo groot als een flinke koelkast. Je hebt wel vloerverwarming of speciale radiatoren nodig om hiermee je huis te verwarmen. En je huis moet goed geïsoleerd zijn.
Een hybride elektrische warmtepomp: dit is een kleinere variant van de gewone warmtepomp. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt dat je een flink deel van je warmte haalt uit de lucht, bodem of grondwater. De rest komt van de cv-ketel, die zou kunnen draaien op groen gas. Ook hier geldt: je huis moet goed geïsoleerd zijn. Pluspunt: Je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp.
Een Ionisatie CV pompdit is een pomp op basis van ionisatie. Stroom wordt door een geleidende vloeistof gestuurd in een thermobloc. Door deze energie gaan de moleculen sneller bewegen en wordt elektriciteit in thermische energie omgezet. Deze warmte wordt doorgegeven aan het cv systeem. Omdat er geen sprake is van een weerstand zoals bij gebruikelijke verwarmingssystemen is de ionisatie cv pomp heel snel op temperatuur (binnen een paar seconden). Ionisatieverwarming zelf is niet nieuw, maar de toepasbaarheid voor woningen wel. Het grote voordeel van deze vorm van verwarming is dat deze een energie omzettingscoëfficiënt van 1:3 heeft. Een Ionisatie CV pomp werkt op 1 fase 13 Ampere en realiseert 9Kw aan verwarmingsvermogen. Er hoeft dus geen krachtstroom aansluiting aangevraagd te worden. Een Ionisatie CV pomp is in nagenoeg alle woningen toepasbaar en is in verbruik vele malen efficiënter dan een elektrische cv ketel. In Nederland willen we van het gas af en met deze techniek kan dat met behoud van bestaande verwarmingssysteem zoals vloerverwarming of radiatoren. Met deze Ionisatie CV pomp kan de gasgestookte cv-ketel worden vervangen.
Een elektrische cv-ketel: die zet stroom van het elektriciteitsnet of je zonnepanelen om in warmte. Het rendement van zulke cv-ketels is nog niet zo hoog, waardoor je wel flink meer stroom gebruikt dan bij een warmtepomp. Vooral een optie dus voor wat kleinere en goed geïsoleerde huizen.
Een pelletkachel, biomassaketel of open haard: Elke avond fikkie stoken. Dat is in theorie ook een oplossing om van het gas af te komen. Maar er kleven flink wat nadelen aan deze optie. Zo zorgt stoken voor veel fijnstof. Als we dit allemaal gaan doen, is dat niet zo goed voor onze gezondheid.
Aansluiting op een warmtenet: In een deel van de fabrieken en bedrijven in Nederland komt restwarmte vrij bij productieprocessen. Die warmte zou je kunnen gebruiken om huizen te verwarmen. Dat kan door een warmtenet aan te leggen in wijken naast zulke fabrieken. Een andere bron zou geothermie kunnen zijn. Warmte die diep uit de aarde wordt gehaald. Voor zo’n warmtenet kun je niet alleen kiezen. Daar gaat de gemeente over.

Meer informatie over een ionisatie CV pomp